Fakta om Thailand


Fakta om Thailand

Thailand ligger i sydostasien och gränsar till Kambodja, Burma, Malaysia och Laos. Under den svenska vintern åker varje år flera tusentals svenskar till detta soliga land som under den här perioden har ett varmt tropiskt klimat. Thailands huvudstad heter Bangkok och ligger stratgiskt ganska mitt i Thailand vilket gör det utmärkt som utgångspunkt var man än vill åka i landet. Strax sydost om Bangkok hittar man de kända turistorterna Pattaya och Rayong. Vill man till de vackra öarna i söder så tar man sig enkelt dit med buss. I väst ligger öarna Phuket och Phi Phi och du hittar ävenhär de kända platserna Krabi och Khao Lak. På den östra sidan hittar du ön Ko Pha-Ngan känd för sina full moon party och för de vita stränderna.


Klimat och Väder

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider. Sommar har de i Thailand mellan mars och juni då det sällan regnar och det är den här perioden som absolut varmast i Thailand. Temperaturen under den här perioden varierar mellan 33 och 48 grader celsius under dagtid och det är sällan kallare än 27 grader celsius nattetid. Under vår svenska sommar, juli till november, regnar det som mest och temperaturen ligger runt 32 grader celsius på dagtid och runt 16 grader på natten. Detta är den våta årstiden och perioden kännetecknas av oregelbundna skurar men med sol och värme däremellan. Den kallaste och torraste perioden är mellan november till slutet av februari. Detta är den mest behagliga perioden att resa till Thailand och även om det är den kallaste perioden i landet så är det nog så varmt för oss Skandinaver. Temperaturen under denna perioden ligger runt 32 grader celsius på dagtid och runt 16 grader nattetid.

Bra att veta

Du kan i Thailand inte dricka kranvattnet utan även lokalbefolkningen köper vatten på flaska. Det är även vanligt att befolkning kokar vattnet innan användning men det tar dock inte bort vissa av de kemiska föroreningar som finns i vattnet. Var även försiktig med is, då infrysning inte dödar några bakterier.

Elektriciteten i Thailand ligger på 220 volt. Thailändska uttag har tre hål; de två som vi i Sverige har samt ytterligare ett hål strax under vilket är jordningen. Det går att använda våra svenska kontakter men tänk som sagt på att det funkar men det är inte jordat vid användning av våra svenska apparater.

 

Säkerhet och Brottslighet

Liksom i alla städer och länder så förekommer det brott och bedrägeri. Se upp vid turistattraktionerna i Thailand då det här är vanligt att tiggare, taxichafförer och tuk-tuk förare säger till dig att monumentet eller templet är stängt eller repareras. Den hjälpfulla chaffören vill sedan köra dig till ett annat ställe, monument, affär eller liknande, där priserna är hutlösa och där chaffören säkerligen tjänar pengar via provision eller på att stället du åkt till ägs av någon släkting till chaffören.

Undvik även att åka tuk-tuk. Inte nog med att det är en stor trafikfara som ofta är med i allvarliga olycker, de tar ofta även ut ett överpris för tjänsten. Det finns även en risk för att chaffären "hör fel" på adressen och kör dig till någon sex-show eller liknande ställe. Billigast är nästan alltid att åka vanlig taxi med taxameter. Avtala inte priser med taxichaffören, då blir du ofta blåst.

Thailand kan ses som relativt vänligt då befolkningen är buddister och därav vänligt inställda. Var dock på din vakt om någon framstår som alldeles för vänlig. Även i Thailand förekommer våld och rån så försök att undvika gå omkring berusad på stan eller att hoppa in ensam i en taxi om du inte är nykter. Tyvärr har det hänt att polisen har stoppat taxibilar med ensamma fulla turister och "antytt" att dessa har drogor på sig. Turisten blir sedan tvungen att "köpa sig" fri.

Vid problem så kontakta den svenska ambassaden i Bangkok:

Swedish Embassy
20th Flr, Pacific Place, 140 Sukhumvit Rd, Klongtoey, Bangkok 10110
Phone: (02) 254-4954-55
Fax: (02) 254-4914